De geschiedenis van matzo bollensoep gaat terug tot de tijd van de Joodse uittocht uit Egypte. De Israëlieten verlieten Egypte haastig, en matzo was brood toen het gebakken werd. Omdat het een symbool was van de uittocht van de Israëlieten, hebben de Joden verschillende verklaringen voor de betekenis achter dit Joodse voedsel. Terwijl velen geloven dat de matzo een vervanger voor brood was, beweren anderen dat de symboliek ervan meer religieus is.
Matzo stelt ongezuurde broden voor die de Joden aten toen ze uit Egypte vluchtten
De Joodse feestdag Pesach is een tijd om de Exodus en de ontberingen in de slavernij te gedenken. Het eten van ongezuurd brood tijdens de Seder herdenkt het brood dat ze aten terwijl ze uit Egypte vluchtten. Het staat ook bekend als het Feest van Ongezuurd Brood. In de Bijbel wordt het haastige vertrek van de Joden uit Egypte uitgebeeld aan de hand van matzo. Het stelt ook de bitterheid van de slavernij voor en is symbolisch voor hun overhaaste vertrek.
De oude Israëlieten aten matzo tijdens hun tijd van ballingschap in Egypte. Dit brood rees niet en stelt hun overhaaste ontsnapping uit de slavernij voor. Tegenwoordig vervangen veel Joden gezuurd brood door matzo. Hoewel dit niet noodzakelijk de meest gezonde optie is, houdt het dezelfde symbolische betekenis als het brood dat ze aten toen ze uit Egypte vluchtten.
Matzo-meel is een traditioneel Joods ongezuurd brood
Hoewel matzo-meel een populair voedsel is op de Pesach feestdag, staat de traditie het gebruik van chametz tijdens de feestdag niet toe. De ingrediënten ervan zijn beperkt tot bloem en water, die kosjer moeten zijn. Hoewel gewoon meel voor alle doeleinden of volkoren meel acceptabel zijn, zou het niet kosjer zijn. Water moet gewoon kraanwater zijn, hoewel sommige flessen water niet kosjer zijn.
Het resulterende deeg is zacht en buigzaam als pitabrood, maar heeft een uitgesproken aardse smaak. Het kan zowel gezouten als ongezouten verkocht worden. Het wordt vaak het hele jaar door gegeten. Om matzo speciaal voor de feestdag te maken, zoek je naar een kosjer etiket op het brood, wat betekent dat het onder rabbinaal toezicht gemaakt werd en vrij is van zuurdesem.
Matzo is een traditioneel joods ongezuurd brood
Matzo, een traditioneel Joods brood, is er in twee basissoorten: hard en zacht. Zachte matzo is de traditionele keuze voor deze soep, terwijl harde matzo kauwbaar en kruimelig is. Beide soorten matzo hebben belangrijke symbolische betekenissen. Behalve dat het een traditioneel onderdeel van de Joodse keuken is, herinnert het ongezuurde brood ook aan de Joodse vlucht uit Egypte, toen veel mensen geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen.
Traditioneel matzo deeg wordt gemaakt met bloem en water. Sommige mensen voegen zout toe, terwijl anderen het helemaal weglaten. Het is het beste het deeg van tevoren te maken, want als het deeg na het bakken rijst, wordt het brood ongeschikt voor Pesach. Om matzo deeg te maken prik je met een vork in het deeg. Pas echter op dat je het deeg niet te veel mengt, want het resultaat zal een dichte, flauwe brij zijn.